Transitievergoeding

Als u ontslagen wordt of als uw contract niet verlengt wordt kan u recht hebben op een transitievergoeding. U heeft recht op een vergoeding als u 2 jaar of langer in dienst geweest bent bij een werkgever. Deze vergoeding is gekomen ter vervanging van de ontslagvergoeding. Voor de ontslagvergoeding moest u altijd eerst het ontslag aanvechten bij de rechtbank. Dit is nu verleden tijd. U kan als werknemer met een brief zelf uw vergoeding opeisen. Als de werkgever alsnog niet besluit om te betalen dan kan u hier een rechtszaak van maken. Het kan ook dat u bij een ontslag met wederzijds goedvinden een transitievergoeding heeft opgenomen.

Wanneer heeft u recht op een vergoeding?

De kans dat u recht heeft op een vergoeding is groot bij een ontslag of zelfs bij het niet verlengen van uw contract. U moet alleen wel minimaal 2 jaar bij een werkgever in dienst geweest zijn. Plus de werkgever moet uw contract opgezegd hebben. U mag dus niet zelf het initiatief genomen hebben. Daarnaast moet u ouder zijn dan 18 jaar en meer dan 12 uur per week gewerkt hebben. U mag ook niet ontslagen zijn omdat u de AOW gerechtigde leeftijd bereikt heeft. U bent ook niet ontslagen omdat u ernstig verwijtbaar gedrag vertoond heeft. De werkgever mag ook niet failliet verklaard zijn.

Hoe hoog is de transitievergoeding?

Dit is helemaal afhankelijk van de leeftijd van de werknemer en de lengte van de overeenkomst. De eerste tien dienstjaren krijgt u een derde van uw maandsalaris per gewerkt jaar mee. Vanaf tien dienstjaren krijgt u een half mandsalaris mee per gewerkt jaar. Bent u ouder dan 50 jaar en bent u minimaal 10 jaar in dienst geweest? Dan krijgt u 1 maandsalaris per gewerkt jaar vanaf 10 jaar. Deze laatste regeling is alleen niet geldig voor kleine bedrijven met minder dan 25 medewerkers in dienst. De maximale vergoeding die u mee kan krijgen is € 77.000. Is uw jaarsalaris hoger dan 77.000 euro? Dan krijgt u gewoon één jaarsalaris mee. Klik hier uw om uw transitievergoeding te berekenen.

Regeling voor kleine werkgevers

Kleine werkgevers hebben vaak niet het vermogen om de vergoeding te betalen. Als de werkgever minder dan 25 medewerkers heeft kan deze eronderuit komen. Dit kan alleen als deze aantoont dat er een negatief eigen vermogen is of dat er al drie jaar verlies gedraaid is. De waarde van de vlottende activa moet ook lager zijn dan de schulden. Als de werkgever dit kan aantonen hoeft er geen transitievergoeding betaalt te worden.

Afwijken van de officiële regeling

Ondanks dat er een officiële transitievergoeding is kan u wel onderhandelen over een hogere vergoeding. Bijvoorbeeld als uw werkgever een vaststellingsovereenkomst heeft opgesteld. U kan dan afwijken van de officiële regeling door te onderhandelen over een hogere vergoeding. Onze juristen helpen u graag om erover te onderhandelen. Wij kunnen niet alleen een hogere vergoeding regelen, maar ook de onkosten van uw advocaat door de werkgever laten betalen. Aarzel vooral niet bij vragen over de transitievergoeding en neem vrijblijvend contact met ons op.