Ontslagrecht

Het ontslagrecht is de afgelopen jaren flink onderhanden genomen. Volgens de nieuwe regelgeving zou het eenvoudiger zijn om personeel te ontslaan. Hierdoor zou het moeten stimuleren om personeelsleden een vaste aanstelling te geven. Helaas werkt het averechts en kan er gelukkig nog een hoop behaalt worden via de kantonrechter. Door de vele veranderingen in het ontslagrecht is het slim om uzelf goed in te lezen als u in zo’n situatie terecht komt. U kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij geven u graag juridisch advies bij een ontslag.

Ontslag via het UWV of de kantonrechter

Voorheen kon de werkgever zelf kiezen hoe een ontslag aangevraagd kan worden. Tegenwoordig is deze keuze er niet meer. Het is afhankelijk van het soort ontslag hoe deze geregeld dient te worden. Het UWV regelt vanaf nu alleen nog maar ontslag bij ziekte of bedrijfseconomische redenen. Alle andere ontslagredenen worden behandeld via de kantonrechter. De reden van het ontslag bepaalt automatisch de route die u gaat volgen.

Nieuwe ontslagvergoeding

Voorheen was het heel scheef geregeld. Alleen werknemers die een ontslag gingen aanvechten kregen een zak geld mee. Dit is veranderd in het nieuwe ontslagrecht. Tegenwoordig krijgt iedereen een transitievergoeding bij een dienstverband van twee jaar of langer. U kan nu voor het eerst een vergoeding krijgen bij een tijdelijke aanstelling van twee jaar. De transitievergoeding is bepaalt aan de hand van het aantal jaren dienstverband en uw leeftijd. Werknemers vanaf 55 jaar krijgen bijvoorbeeld een hogere vergoeding bij een dienstverband van 10 jaar of langer.

In beroep gaan

Voorheen was een ontslag altijd per direct definitief. U moest dus akkoord gaan met de beslissing van het UWV of de kantonrechter. Dankzij het nieuwe ontslagrecht kan u gewoon in beroep gaan. Als het UWV besluit dat u ontslagen mag worden dan kan u bij de kantonrechter in beroep gaan. De kantonrechter kan eventueel anders besluiten. Uiteraard kunnen onze advocaten vooraf kijken wat uw kansen zijn. Bij een uitspraak van de kantonrechter kan u naar het gerechtshof gaan om de uitspraak aan te vechten.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het is met het nieuwe ontslagrecht mogelijk om een ontslag met wederzijds goedvinden te regelen. Hierin kan u afwijken van de originele ontslagregels. U kan bijvoorbeeld om en hogere vergoeding vragen. Of u kan bijvoorbeeld een ander opzegtermijn hanteren. Eigenlijk zijn deze afspraken tussen u en uw werkgever. U kan er dus inzetten wat u graag wil. Bijvoorbeeld dat u het concurrentiebeding ongedaan wil maken omdat u de mogelijkheid wil hebben om naar de concurrent te stappen. Dit soort aanpassingen zijn mogelijk met een vaststellingsovereenkomst. Let wel goed op of alles goed geformuleerd is. U voorkomt zo dat u het recht op een WW-uitkering verliest.

Advies over het ontslagrecht

Het is belangrijk om op tijd advies in te winnen als u twijfels heeft over het ontslagrecht. Vaak heeft u meer rechten dan u zelf denkt. Ons eerste advies is altijd geheel vrijblijvend. Aarzel daarom vooral niet om contact met ons op te nemen over het ontslagrecht.