Ontslag wegens faillissement of reorganisatie

Een ontslag wegens faillissement wordt ook wel om bedrijfseconomische redenen genoemd. Het kan altijd voorkomen dat een bedrijf niet goed meer draait. De enige manier om een doorstart te maken is door een reorganisatie te organiseren. Het kan gebeuren dat u ontslagen wordt omdat u bij de groep hoort die weg moet. Alleen is het terecht dat u bent geselecteerd voor de reorganisatie? Een werkgever mag namelijk niet zelf bepalen wie hij ontslaat. Er moet hiervoor een afspiegelingsbeginsel gemaakt worden. Het gebeurt regelmatig dat dit niet goed verloopt waardoor u onterecht ontslagen wordt bij een reorganisatie. U had niet ontslagen mogen worden, maar uw collega. Het is daarom slim om altijd direct juridisch advies in te schakelen bij een ontslag wegens faillissement of reorganisatie.

Hoe werkt een afspiegelingsbeginsel?

Het bedrijf waar u werkt kan bij het UWV een verzoek indienen voor een reorganisatie. De werkgever moet aantonen dat er minder werk is en dat er geen financieel vangnet is. De enige oplossing is een reorganisatie om zo nog banen te behouden en een faillissement te voorkomen. Als het UWV toestemming geeft moet er een afspiegelingsbeginsel gemaakt worden. Hierbij wordt het personeelsbestand per functie verdeeld over vijf groepen. Elke groep is een leeftijdscategorie. Dit is een voorbeeld: 15-25 jaar, 25-30 jaar, 35-45 jaar, 45-55 jaar en 55 jaar tot AOW. Binnen elke leeftijdscategorie mag er maar één persoon ontslagen worden. Zo wordt het aantal ontslagen personen verdeeld. Daarnaast wordt er gekeken naar de arbeidsduur. Stel u heeft een collega in de groep 35 tot 45 jaar. Deze werkt minder lang bij het bedrijf. Dan betekent dit dat uw collega mag vertrekken. Als dit niet gebeurt dan kan u dit aanvechten bij de kantonrechter.

Mag er worden afgeweken bij een afspiegelingsbeginsel?

Er zijn altijd wel uitzonderingen waarbij er wel mag worden afgeweken. Bijvoorbeeld als uw collega absoluut onmisbaar is voor de zaak. Dit moet uiteraard wel bewezen worden met cijfers. Bijvoorbeeld als uw collega veel meer belangrijke klanten beheert. Uiteraard kunnen wij vrijblijvend voor u kijken of alles volgens de regels van een reorganisatie verloopt.

 

Heeft u recht op een transitievergoeding?

Dit hangt heel erg af van de situatie. Bij een faillissement wordt alles overgedragen aan een curator. De curator zal in eerste instantie proberen de lonen door te betalen en de schulden af te lossen. Als er nog geld over is kan er een transitievergoeding uitbetaalt worden. Bij een reorganisatie heeft u meestal wel gewoon recht op een transitievergoeding. U mag hier dus gerust naar vragen.

Juridische hulp bij ontslag om bedrijfseconomische redenen

Bent u benieuwd wat uw rechten zijn bij een reorganisatie? Of heeft u het idee dat u onterecht ontslagen bent? Wij kunnen u helpen met juridische hulp bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies over uw eigen situatie.