Ontslag tijdens ziekte

Een ontslag tijdens ziekte is meestal niet toegestaan. Er zijn in het ontslagrecht een aantal ontslagverboden. Dit zijn momenten waarop u niet ontslagen kan worden. Een ontslag tijdens ziekte is een officieel ontslagverbod en mag dus bijna nooit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u langer dan 2 jaar ziek bent. De werkgever kan dan toestemming vragen om uw contract te ontbinden. U heeft dan wel nog recht op een ziektewetuitkering. Ook hierbij is een uitzondering. Bijvoorbeeld als al naar 1 jaar blijkt dat u arbeidsongeschikt bent en u nooit meer kan terugkeren op de werkvloer. De werkgever kan een ontslag dan al eerder aanvragen. Mocht dit allemaal niet het geval zijn dan is het slim om direct contact met ons op te nemen. De kans is groot dat uw ontslag tijdens ziekte onterecht is en u deze kan terugdraaien!

Ziekmelding na ontslagaanvraag

Het is belangrijk om te kijken wanneer u bent ziek gemeld. Stel uw werkgever dient de officiƫle aanvraag voor uw ontslag in. Op dit moment meld u uzelf ziek zodat u niet ontslagen kan worden. Helaas gaat dit niet werken. De aanvraag was al voordat u officieel ziek was ingediend of in gang gezet. De ziekmelding zal dus geen effect hebben op de ontslagaanvraag. Dit is ook in de officiƫle wetgeving opgenomen. Dit is gedaan om te voorkomen dat werknemers misbruik gaan maken van de regelgeving rondom ziekte.

Ontslag bij frequent ziek zijn

 

U bent als werknemer regelmatig ziekt alleen u kan daar zelf niets aan doen. U heeft op dit moment een zwakke gezondheid waardoor u steeds ziek bent. Toch is uw ziekte een reden voor het ontslag. Mag dit zomaar? Ja een kantonrechter kan dit verzoek inwilligen als blijkt dat dit echt frequent gebeurt en de werkdruk hierdoor veel te hoog wordt bij andere werknemers. De werkgever moet wel kunnen aantonen wat de gevolgen voor het bedrijf zijn dat u frequent ziek bent. Soms wordt er ook kritisch gekeken naar de werkgever. Hoe kan de werkgever de situatie veranderen zodat u minder vaak ziek bent? Het is belangrijk om hierbij altijd juridisch advies in te winnen. Wij kunnen helpen om bewijs aan te tonen dat u er niets aan kan doen en dat de werkgever dit zelf moet opvangen.

Ontslag bij zwangerschap

Officieel hoort zwangerschap onder dezelfde wetgeving als ziekte. U mag dus niet ontslagen worden als blijkt dat u zwanger bent. Dit mag nooit een reden zijn. Officieel mag u niet ontslagen worden vanaf de eerste dag van uw zwangerschap tot de laatste 6 weken van uw verlof. Mocht u ontslagen worden dan mag dit pas na het verlof ingaan. Stel dat u last krijgt van complicaties tijdens de zwangerschap. U heeft hierdoor langer verlof nodig. U mag dan ook tijdens deze periode niet ontslagen worden.

 

Juridisch advies bij ontslag bij ziekte

Komt u in een situatie terecht waarbij ontslagen wordt terwijl u ziek bent? Ons advies is altijd om juridisch advies in te schakelen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar in de meeste situaties staat u gewoon in uw recht. Wij helpen u graag om dit ontslag aan te vechten. Neem gerust vrijblijvend contact op om naar uw situatie te kijken.