Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet heeft altijd grote gevolgen voor de persoon die ontslagen wordt. Een ontslag gaat per direct in en u heeft nergens meer recht op. Uw werkgever hoeft per direct geen loon meer te betalen en u heeft geen recht op een uitkering of transitievergoeding. Doordat de gevolgen zo groot zijn kan een werkgever niet zomaar iemand op staande voet ontslaan! Er moet echt een dringende reden zijn waarom u ontslagen bent. In de praktijk heeft de werkgever dit niet of is het ontslag op staande voet niet direct uitgevoerd. In dit soort situaties is het daarom altijd verstandig om direct juridische hulp in te schakelen.

Wat is een dringende reden?

Het is belangrijk dat de werkgever een dringende reden heeft om u te ontslaan. Denk hierbij aan bedrog, diefstal, fraude, seksuele intimidatie, mishandeling, pesten op het werk, grove belediging of dronkenschap. Ondanks dat deze reden misschien wel hoort tot uw ontslagreden zijn er uitzonderingen. Diefstal op het werk kan een reden zijn. Alleen als u per ongeluk een pen heeft meegenomen mag uw werkgever u natuurlijk niet op staande voet ontslaan. Of als uw werkgever u constant heeft uitgedaagd en u een keer uw mond open doet mag u ook niet per direct ontslagen worden. Er zijn dus altijd uitzonderingen op deze reden.

Per direct handelen

 

Het is belangrijk om het ontslag direct definitief te maken. Uw werkgever moet u dus betrappen op diefstal en u per direct ontslaan. De werkgever mag u dus niet waarschuwen en een week later alsnog ontslaan. Een ontslag is wel mogelijk, maar dit moet dan gewoon via de kantonrechter. In dit geval zal het dan gaan om een verstoorde relatie tussen de werkgever en werknemer. Het mag dan geen ontslag op staande voet meer zijn. Dit is een regel waarbij het vaak misgaat bij werkgevers. Ze voeren het niet direct uit waardoor het niet rechtsgeldig is. In dit soort situaties is het slim om direct een advocaat erop te regelen. Door het aan te vechten kan u proberen om alles terug te draaien. U heeft dan wel weer recht op een WW-uitkering en soms zelfs een transitievergoeding.

Actie ondernemen

Het is belangrijk dat u niet gaat zitten afwachten, maar u direct actie onderneemt. Iedere dag dat u thuis zit kost u tenslotte geld vooral omdat u geen recht heeft op een uitkering. Neem direct contact met ons op en wij kijken vrijblijvend naar uw situatie. We kunnen samen kijken of het nut heeft om dit te gaan aanvechten. Als dit zo is stappen we direct naar de rechter. We kunnen de rechter vragen een tijdelijk vonnis neer te leggen om de werkgever in ieder geval loon door te laten betalen. Dit loon moet betaalt worden tot de rechtszaak officieel geweest is. Als blijkt dat u nergens recht op had dan moet u dit uiteraard weer terug betalen. Het is belangrijk om binnen 2 maanden actie te ondernemen en uw ontslag officieel aan te vechten. Twijfelt u nog of wilt u eerst advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag bij of zoeken voor u uit waar u recht op heeft.