Ontslag nemen

Ontslag nemen kan grote gevolgen hebben voor uw uitkering. Als u ontslag neemt vervallen al uw rechten. U bent namelijk verwijtbaar ontslagen. Er zijn slechts een aantal uitzonderingen waarin het slim is om weg te gaan. Bijvoorbeeld als u een nieuwe baan gevonden heeft. Of als u besluit om te stoppen met werken en voor de kinderen te gaan zorgen. Als uw baas u probeert weg te pesten is het belangrijk dat u zelf het besluit niet neemt. Tenzij u natuurlijk een leuke andere baan tegenkomt.

Wanneer heeft u wel recht op een uitkering?

Eigenlijk vervalt uw recht eigenlijk direct. Tenzij u het voor elkaar krijgt om met uw werkgever een ontslag met wederzijds goedvinden op papier te zetten. U kan dan op papier laten zetten dat uw werkgever besloten heeft het contract te ontbinden. Het is belangrijk dat er een neutrale reden op papier staat. Bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsrelatie. Dit zou een oplossing kunnen zijn als uw werkgever u bijvoorbeeld probeert weg te pesten. Als u dit kan uit onderhandelen dan heeft u nog wel recht op een uitkering. In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn.

Een ontslagbrief schrijven

Als u besloten heeft om weg te gaan dan moet u een schriftelijke ontslagbrief schrijven. U kan deze persoonlijk overhandigen of per e-mail sturen. Een brief per mail wordt ook als schriftelijk gezien. In de brief schrijft u per wanneer u van plan bent om weg te gaan. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met het opzegtermijn. Meestal is er een opzegtermijn van een maand. Dit staat opgenomen in uw arbeidsovereenkomst. Het zou goed kunnen dat u nog vrije dagen heeft staan. U kan deze eventueel opnemen en zo eerder stoppen met werken. Het is belangrijk om dit te overleggen met uw werkgever. Uw werkgever kan bijvoorbeeld besluiten dat hij ze liever uitbetaalt. Het is belangrijk om hier afspraken over te maken.

Opzeggen van een overeenkomst voor bepaalde tijd

Heeft u een overeenkomst voor bepaalde tijd? Dan kan u meestal uw contract niet zomaar opzeggen. Meestal staat er in de overeenkomst een zinnetje dat u de looptijd moet afmaken. U kan wel alvast schriftelijk opzeggen, maar u vertrekt pas op het moment dat uw contract oorspronkelijk zou eindigen. Het is soms wel mogelijk om hierover afspraken te maken met de werkgever. Bijvoorbeeld als de werkgever ook graag wil dat u zelf vertrekt. Er zijn dan afspraken mogelijk dat u alsnog tussentijds vertrekt.

Juridisch advies bij het opzeggen van een overeenkomst

Voor het opstellen van een ontslagbrief kan u soms wel wat hulp gebruiken. Het kan slim zijn om juridisch advies in te winnen bij het opzeggen van een overeenkomst. We kunnen ook samen kijken of het slim is om zelf op te zeggen. Bijvoorbeeld als u nog geen andere baan heeft. Een eerste advies is altijd geheel vrijblijvend. Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen om te kijken naar de mogelijkheden op basis van uw arbeidsovereenkomst.