Ontslag in proeftijd

De meeste werknemers denken dat een ontslag in proeftijd altijd terecht is. We weten allemaal dat een werkgever op elk willekeurig moment kan besluiten niet door te gaan. De proeftijd is voor beide partijen bedoelt om te kijken of het iets is. Als binnen de proeftijd besloten wordt niet verder te gaan dan mag dit. Alleen een ontslag in de proeftijd is lang niet altijd rechtsgeldig. Er zijn namelijk uitzonderingen waarin u helemaal niet ontslagen mag worden. U heeft wel minder rechten als een vaste werknemer, maar er zijn zeker weten wel uitzonderingen. Als u hiermee te maken krijgt is het slim om altijd juridisch advies in te winnen. Vooral als u het idee heeft dat dit misschien echt niet door de beugel kan.

Start van de proeftijd

Als er een proeftijd is moet deze zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Bij een overeenkomst van 6 maanden of korter mag er geen proeftijd zijn. Er mag alleen een proefperiode zijn bij een nieuw arbeidscontract. Stel u krijgt een contractverlenging en er staat opnieuw een proefperiode opgenomen dan is deze niet rechtsgeldig. Uw werkgever weet tenslotte al hoe u functioneert en mag u hier dus niet meer op afstraffen. De proefperiode mag nooit langer zijn dan 2 maanden en moet voor beide partijen gelijk zijn. Als de werkgever zomaar mag opzeggen, dan mag u dit ook. Heeft u een overeenkomst van maximaal 2 jaar? Dan mag de proefperiode nooit langer zijn dan één maand. Alleen bij een directe vaste aanstelling mag u dus een periode van 2 maanden in uw contract hebben staan.

Wanneer mag u niet ontslagen worden?

Dit is misschien één van de lastigste regels. Uiteraard mag u niet ontslagen worden als er niet volgens de bovenstaande regels gewerkt wordt. Bijvoorbeeld als de werkgever ineens beweert dat u bij uw 2e contract ook een proefperiode had. Maar er zijn ook andere uitzonderingen. U mag bijvoorbeeld nooit weggestuurd worden in de proefperiode omdat u bekend gemaakt heeft dat u zwanger bent. Of omdat u ziek bent geworden en dit de reden is dat ze niet met u verder willen. Het nadeel is wel dat u als werknemer slecht beschermd bent. Een werkgever kan ook gewoon zeggen dat er geen klik was en dat u daarom weg gestuurd bent en niet omdat u ziek was. Overigens blijkt in de praktijk vaak dat ziekte wel degelijk een ontslagreden kan zijn. Er zijn namelijk geen officiële ontslagverboden.

 

Een ontslag aanvechten

U vraagt uzelf misschien af of het nut heeft om dit ontslag aan te vechten? Dit is eigenlijk helemaal afhankelijk van de situatie. Als het ontslag verkeert is uitgevoerd kan het absoluut nut hebben om deze aan te vechten. Er kunnen ook andere redenen zijn om het ontslag aan te vechten. Het is belangrijk dat u direct met ons contact opneemt voor juridisch advies. Wij kunnen kijken welke stappen slim zijn om te ondernemen.